Προϋποθέσεις εισόδου και δικαιολογητικά έγγραφα

Πανεπιστημιακό πτυχίο πρώτου κύκλου σπουδών

Οι υποψήφιοι/ες για φοίτηση στο Πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν αίτηση είτε στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είτε στο Università degli Studi di Torino. Στην πρώτη περίπτωση, οι υποψήφιοι θεωρούνται υποψήφιοι για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και οι διαδικασίες επιλογής καθορίζονται από το ΑΠΘ. Εάν υποβάλουν αίτηση στο Università degli Studi di Torino, θεωρούνται υποψήφιοι του τελευταίου και οι διαδικασίες επιλογής τους καθορίζονται από το Università degli Studi di Torino.

Οι υποψήφιοι που υποβάλλουν αίτηση εισαγωγής στο Πρόγραμμα μέσω του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πρέπει να είναι κάτοχοι πτυχίου τουλάχιστον πρώτου κύκλου σπουδών από ελληνικό ή ξένο πανεπιστήμιο. Οι κάτοχοι πτυχίου πρώτου κύκλου σπουδών από ίδρυμα της αλλοδαπής πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να αναγνωρίσουν το πτυχίο τους από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. στο www.doatap.gr) πριν λάβουν το Μεταπτυχιακό Δίπλωμά τους.

Επάρκεια αγγλικής γλώσσας

Το Πρόγραμμα παρέχεται στην αγγλική γλώσσα και, ως εκ τούτου, οι φοιτητές/τριες πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν επαρκή γνώση αγγλικής γλώσσας (τόσο προφορικά όσο και γραπτά), που να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο επίπεδο C1 του επιπέδου επάρκειας του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου (CEF). Αποδεκτά πιστοποιητικά γλωσσομάθειας είναι το πιστοποιητικό του British Council IELTS level 7, το TOEFL iBT 110-120, το TOEIC score 880, το Cambridge English Advanced (CAE), το PTE Academic (ESOL) level 2, και άλλα αντίστοιχα πιστοποιητικά. Οι φοιτητές/τριες που έχουν προηγουμένως ολοκληρώσει τις πανεπιστημιακές σπουδές τους (BA ή άλλο MA) στα αγγλικά απαλλάσσονται από αυτήν την υποχρέωση.

Δικαιολογητικά

Για την υποβολή της αίτησής τους, οι υποψήφιοι/ες του Προγράμματος υποχρεούνται να αποστείλουν ηλεκτρονικά στη Γραμματεία του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
Αίτηση που να περιλαμβάνει επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος (motivation letter) έως πεντακόσιες (500) λέξεις
αντίγραφο του διπλώματος πρώτου πτυχίου τους,
αναλυτική βαθμολογία για όλες τις σπουδές τους,
πλήρες βιογραφικό σημείωμα, στην αγγλική γλώσσα, και φάκελο με τυχόν δημοσιευμένο επιστημονικό έργο και
πτυχίο αγγλικής γλώσσας (επίπεδο C1) ή πιστοποιητικό προηγούμενων πανεπιστημιακών σπουδών στην αγγλική γλώσσα.

Τα διπλώματα και οι αναλυτικές βαθμολογίες πρέπει να υποβάλλονται στην πρωτότυπη γλώσσα και, σε περίπτωση που δεν έχουν εκδοθεί στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα, με επίσημη μετάφραση στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα. Σε περίπτωση που κάποιο από τα αρχεία που έχουν μεταφορτωθεί είναι δυσανάγνωστο, θα σταλεί ειδοποίηση στον αιτούντα, για το επόμενο βήμα. Οι υποψήφιες δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για εισαγωγή στο Πρόγραμμα τόσο μέσω του Α.Π.Θ. όσο και στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο.

Κριτήρια επιλογής

Το Πρόγραμμα στοχεύει στην εισαγωγή πτυχιούχων υψηλής ειδίκευσης από διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο. Οι αποφάσεις για την αποδοχή των υποψηφιοτήτων λαμβάνονται με βάση την ακαδημαϊκή αξία των υποψηφίων και τη διαθεσιμότητα θέσεων, 40 κατ’ ανώτατο όριο ανά ακαδημαϊκό έτος (έως 20 μέσω του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έως 20 μέσω του Πανεπιστημίου του Τορίνο).

Η αξιολόγηση και η κατάταξη των υποψήφιων μεταπτυχιακών φοιτητών που έχουν υποβάλει αίτηση για το Università degli Studi di Torino πραγματοποιούνται από το πανεπιστήμιο αυτό σύμφωνα με τις διατάξεις που θεσπίζει το πανεπιστήμιο. Η αξιολόγηση και κατάταξη των υποψήφιων μεταπτυχιακών φοιτητών που υπέβαλαν αίτηση στο ΑΠΘ πραγματοποιείται μετά από εξέταση του βιογραφικού τους σημειώματος και του φακέλου, γραπτές εξετάσεις στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα, κατ’ επιλογή του κάθε υποψηφίου, και προσωπική συνέντευξη στην αγγλική γλώσσα κάθε υποψηφίου. Η βαθμολόγηση των υποψηφιοτήτων γίνεται ως εξής:
Η συνολική βαθμολογία ανέρχεται σε 100 μονάδες και διαμορφώνεται ως εξής.
Βαθμός πρώτου πτυχίου (υπολογίζεται με συντελεστή 20% στη συνολική βαθμολογία). Στην περίπτωση βαθμολογίας που δεν περιλαμβάνει μόνο ακέραιους αριθμούς, λαμβάνονται υπόψη έως και δύο δεκαδικά ψηφία. Σε περίπτωση αλλοδαπών τίτλων όπου ο βαθμός του πτυχίου δεν υπολογίζεται στην κλίμακα του 10, η μοριοδότηση πραγματοποιείται ως ποσοστό του αντίστοιχου ανώτατου βαθμού. Σε περίπτωση που υποψήφιος προσκομίζει περισσότερα πρώτα πτυχία, ως βαθμός λογίζεται ο μέσος όρος των βαθμών όλων των πρώτων πτυχίων.
Βαθμός άλλου ή άλλων μεταπτυχιακών (υπολογίζεται με συντελεστή 10% στη συνολική βαθμολογία). Σε περίπτωση που υποψήφιος προσκομίζει περισσότερα μεταπτυχιακά, ως βαθμός λογίζεται ο μέσος όρος των βαθμών όλων των μεταπτυχιακών.
Επιστημονικό και συγγραφικό έργο (υπολογίζεται με συντελεστή 10% στη συνολική βαθμολογία). Εκδοθείσες μονογραφίες και δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές μοριοδοτούνται με δύο μονάδες, κάθε δημοσίευση σε περιοδικά χωρίς κριτές μοριοδοτείται με μία μονάδα και αρθρογραφία σε ηλεκτρονικές σελίδες με μισή μονάδα. Όλες οι δημοσιεύσεις πρέπει να συμπεριλαμβάνονται ως υπερσύνδεσμοι ή ως αρχεία στην αίτηση υποψηφιότητας. Η μοριοδότηση του σημείου αυτού δεν ξεπερνά τις 10 μονάδες.
Γραπτή εξέταση διάρκειας δύο ωρών στη θεματική «ευρωπαϊκοί θεσμοί» (υπολογίζεται με συντελεστή 40% στη συνολική βαθμολογία). Η γραπτή εξέταση απαντάται στα ελληνικά ή στα αγγλικά, κατ’ επιλογή του υποψηφίου.
Συνέντευξη στα αγγλικά του υποψηφίου (υπολογίζεται με συντελεστή 20% στη συνολική βαθμολογία). Η συνέντευξη έχει ως στόχο να κατανοήσει τις γνώσεις του υποψηφίου τόσο στην γλώσσα εργασίας (αγγλικά) όσο και στο περιεχόμενο του μεταπτυχιακού.
Επιτυχόντες θεωρούνται οι 20 πρώτοι εφόσον έχουν λάβει τουλάχιστον τη βάση (50 μονάδες). Υπέρβαση του αριθμού αυτού επιτρέπεται σε περίπτωση ισοβαθμίας των τελευταίων.

Οι ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων, γραπτών εξετάσεων και συνεντεύξεων ανακοινώνονται εγκαίρως από τη γραμματεία του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών.

Μέσα σε 15 περίπου ημέρες από την ολοκλήρωση των εξετάσεων, οι υποψήφιοι ενημερώνονται για την απόφαση που θα είναι μία από τις ακόλουθες:
Ανεπιφύλακτη αποδοχή: ο υποψήφιος/α πληροί όλες τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις που απαιτούνται και του/της προσφέρεται θέση στο Πρόγραμμα.
Προσφορά υπό όρους: Σας προσφέρεται θέση στο Πρόγραμμα εφόσον συμπληρώσετε ορισμένες προϋποθέσεις που δεν ήταν αρχικά επαρκείς, όπως πιστοποιητικά αγγλικής γλώσσας ή τελικός βαθμός πτυχίου.
Eφεδρικός κατάλογος (reserve list): Ένας περιορισμένος αριθμός αιτούντων θα λάβει καθυστερημένη προσφορά, εάν υπάρξει διαθέσιμη θέση. Ο εφεδρικός πίνακας προσλήψεων δεν έχει σειρά κατάταξης. Οι τελικές αποφάσεις αποστέλλονται στους εφεδρικούς υποψηφίους μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Αδυναμία προσφοράς θέσης: Ο υποψήφιος/α δεν πληροί κάποια βασική ακαδημαϊκή ή γλωσσική προϋπόθεση ή το Πρόγραμμα είναι ήδη πλήρες. Η απόφαση είναι αμετάκλητη και δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε μορφής ένσταση.

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποδοχής και να εξασφαλίσουν την προσφερόμενη θέση, οι υποψήφιοι πρέπει να στείλουν μια δήλωση αποδοχής και ένα αντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου στον συντονιστή του Προγράμματος πριν από την έναρξη των μαθημάτων σε ημερομηνία που αναφέρεται ρητά. Συνιστάται ανεπιφύλακτα στους υποψηφίους που γίνονται ανεπιφύλακτα δεκτοί και που χρειάζονται θεώρηση εισόδου και άδεια παραμονής για σπουδές στην Ελλάδα, να έρθουν σε επαφή με τις ελληνικές διπλωματικές αρχές που βρίσκονται πλησιέστερα στον τόπο διαμονής τους και να υποβάλουν αίτηση για φοιτητική βίζα. Ο χρόνος που απαιτείται για την έκδοση φοιτητικής βίζας είναι συνήθως δύο έως τρεις μήνες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο